2.4.20

Αφιέρωμα στην βιβλιοθήκη μας από την παιδαγωγική ομάδα "το σκασιαρχείο"



Η παιδαγωγική ομάδα "το σκασιαρχείο" κάνει αφιέρωμα στην Πλανόδια Χαριστική Βιβλιοθήκη μας, σήμερα, που -παγκόσμια- γιορτάζει το παιδικό βιβλίο! 


Δείτε εδώ  το αφιέρωμα που μας έκαναν! 

Πολύ μεγάλη η τιμή, η χαρά και η συγκίνηση.
Ευχαριστούμε πολύ!


Tι είναι όμως το σκασιαρχείο; 


ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ


paidagogiki omada_small

Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο»

Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας
Λίγα λόγια για μας
Η γλώσσα είναι το μοίρασμα της εμπειρίας και η δικαιοσύνη αυτών που λέγονται. Και δεν σταματά να μιλά μέχρι να επέλθει η δικαιοσύνη. Γι’ αυτό στη σιωπή οι άνθρωποι δεν μπορούν να νιώσουν ησυχία. Αυτή η έξοδος από τη σιωπή χαρακτηρίζει και τη προσπάθειά μας εδώ. Αυτό το σχολείο που έχουμε καλείται να αλλάξει τώρα, αυτή είναι η ιαχή του στήθους μας στον αέρα.
Όπως και στη φιλοσοφία, έτσι και στην παιδαγωγική, τα πρόσωπα είναι σημαντικά για τις σχέσεις που οικοδομούμε. Ένα τέτοιο σημαντικό πρόσωπο, είναι ο CelestenFreinet. Κύριο χαρακτηριστικό της παιδαγωγικής του Freinet είναι τα υλικά (διάταξη του χώρου, επίπλωση, χαρτί, αρχεία, βιβλιοθήκη) και οι τεχνικές, όπως αυτή του τυπογραφείου, της αλληλογραφίας, της βιβλιοθήκης, των εργαστηρίων και του κινηματογράφου στην εκπαίδευση.
Ο Freinet αφιερώνει τη ζωή του στην οικοδόμηση του δημόσιου σχολείου, του «σχολείου του λαού». Αυτό που τον κάνει διαφορετικό είναι πως δεν περιμένει την μεγάλη επαναστατική στιγμή για να βάλλει μπροστά το έργο του. Αυτό σημαίνει πως το σχολείο μπορεί να αρχίσει από την πράξη τώρα. Κι αυτό σημαίνει σήμερα συλλογικές δράσεις με τα παιδιά, συμμετοχικό σχεδιασμό, ημερήσια διάταξη, δημόσια σφαίρα, κοινότητα, βιβλιοθήκες, κινηματογράφος, παιδική δημοσιογραφία, δομές υποστήριξης στο σχολείο, αρχιτεκτονική αποκέντρωση και πολιτιειότητα.
celestin_freinet
Ο Freinet  θεωρεί πως ήρθε η ώρα για ένα τώρα, για ένα δημόσιο σχολείο του λαού χωρίς την αναμονή της μεγάλης επαναστατικής ώρας. Κι αυτό το σχολείο έβαλε σε εφαρμογή γυρνώντας από τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο ως στρατιώτης, με μια μεγάλη φήμη στη Γαλλία, η οποία τον συνόδευε για τον ηρωισμό που επέδειξε. Έναν ηρωισμό που τον έκανε αντιπολεμικό διάβημα στους λαούς της Ευρώπης και μια παιδαγωγική κατά του πολέμου. Κι αργότερα ένα ηρωισμό που τον έκανε αντιφασιστικό αγώνα τόσο σύγχρονο ακόμα και σήμερα.
Ο Freinet είναι με το τυπωμένο χαρτί, το τυπογραφείο, την κοινότητα, την αίσθηση της αφής, τα υλικά, τις κινητικές δεξιότητες, την παιδαγωγική της αυλής, τη δημόσια σφαίρα που θα αλλάξει τον κόσμο, τη ρητορική και την πειθώ των ιδεών των μαθητών, την εξάλειψη της σχολικής αποτυχίας. Όμως οι ιδέες του δεν είναι συνταγή και δεν εξαντλούνται στις τεχνικές, αλλά έχουν φιλοσοφία και πνεύμα που ξεπερνούν τον ηγεμονικό πολιτισμό της νέας φτώχειας του ηλεκτρονικού και εικονικού πολιτισμού που ζούμε σήμερα. Ο κόσμος των αισθήσεων και της αφής είναι αντισταθμιστικός σ’ αυτόν τον εικονικό κόσμο που ζούμε σήμερα.
Ποιοι είμαστε; Είμαστε η παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο», η οποία συγκεντρώνει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικούς από τους χώρους της Πρωτοβάθμιας, της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για το δημόσιο σχολείο, αντισταθμιστικό στις ανισότητες και πολιτικό στα χαρακτηριστικά του, για ένα σχολείο της κοινότητας, στο οποίο η κριτική και η θεσμική παιδαγωγική θα βρει τη θέση της.
Δουλεύουμε για μια ενότητα των ανθρώπων της παιδείας, με σκοπό τις δημιουργικές σχέσεις πολιτισμού κι εκπαίδευσης με κύρια χαρακτηριστικά το πολιτισμό του βιβλίου και των Μέσων Επικοινωνίας, προκειμένου να μεταβούμε στο σχολείο της κοινότητας.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια «μικρή κιβωτό» ιδεών και παιδαγωγικών αντιλήψεων θεσμικής και κριτικής παιδαγωγικής στα σχολεία μας και στο πανεπιστήμιο.
Για να μπορούμε ξανά «να κάνουμε τους μαθητές μας να ονειρεύονται»…"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανατροφοδοτήστε μας!

Η Πλανόδια Χαριστική Βιβλιοθήκη έκανε τα πρώτα της βήματα!

Ανυπομονούμε ...